ZDRAVSTVENA IN ZOBOZDRAVSTVENA SISTEMATIKA

Že kar pomnimo, imamo v naši državi v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja organizirane številne preventivne zdravstvene preglede, ki jih je vedno več. Osnovnošolski pregledi pa so stalnica že zelo dolgo.

V sredo, 25. 9. 2024, so osmošolci naše šole imeli zdravstveni in zobozdravstveni sistematski pregled. Poleg obiska v laboratoriju in pri pediatrinji je bila zanje organizirana delavnica za pravilno držo. Magistra kineziologije, Maja, je učencem predstavila preproste, a učinkovite vaje, ki jih lahko izvajajo doma in v šoli. Učenci so upoštevali njena navodila in zavzeto izvajali pokazane gibe, pri tem pa opazovali svoje telo in učinek vaj nanj.

Po končani zdravstveni sistematiki je učence čakal še zobozdravstveni pregled. Čeprav na naši šoli nimamo zobozdravnika, je zdravstveno stanje naših otrok odlično. Zobozdravnik je izrekel besede pohvale za celoten razred. Takšno stanje je zagotovo sad preventivnega in vzgojnega dela na tem področju.

Hvaležni smo lahko, da živimo v državi, kjer zdravstvene inštitucije skrbijo za zdravstveno stanje prebivalcev v vseh obdobjih. V osnovni šoli so otroci tako deležni številnih zdravstvenih predavanj in delavnic, sistematike in možnosti cepljenja. Zdravje otrok je neprecenljivo, zato pozdravljamo vsako izkazano skrb na tem področju.

Helena Korat

(Število obiskov 105)