TEDEN SLOVENSKE HRANE OBELEŽILI TUDI NA OŠ PODGORJE
Pretekli teden smo v vsebinah RAP dejavnosti izpostavili temo slovenske hrane in tradicionalni zajtrk. Učenci so pripovedovali, kaj vse že vedo o slovenskem tradicionalnem zajtrku (STZ), ki se ga vsako leto veselijo, saj na ta način dodaten obrok hrane dobijo.
Tokrat pa smo poleg prazničnega petka (15. 11. 2024), ko je iz učilnic že navsezgodaj dišalo po toplem mleku, medu, maslu, rženem kruhu in jabolkih, raziskovali slovensko hrano v širšem smislu. Tekom celega tedna so učenci zbirali informacije o lokalno pridelani hrani, značilnostih slovenske kulinarike, prebirali recepte za ajdov kruh z orehi, prežganko, matevža, jedi z ješprenjem … Poglobili so se v značilnosti STZ ; katera hrana je izbrana za obeležitev tega dneva; oblikovali so svoje krožnike zdrave, lokalno predelane hrane; raziskali spletno stran STZ; se posvetili bontonu prehranjevanja; oblikovali plakate STZ. Ob vseh aktivnostih so zraven tudi prepevali znane pesmi o čebel(ic)ah, kruhu; prisluhnili so tudi zgodbam, ugankam, povezanih s hrano.
Ob koncu tedna slovenske hrane, ki smo ga letos prvič praznovali, so učenci v RAP-u opremili oglasno desko pred vhodom v jedilnico. Strnili so svoja (spo)znanja, izpostavili ključne informacije o STZ in slovenski hrani ter tako uspešno zaključili tedenski sklop RAP dejavnosti Se najem.
Učiteljice v RAP-u: Andreja T., Majda, Klavdija in Nataša K.
Nedavni komentarji