ZAKLJUČNO BRALNO SREČANJE DRUGOŠOLCEV – PROJEKT MEDGENERACIJSKO BRANJE

Zadnji majski dan je bil za drugošolce zares poseben. Skupaj z učiteljicami Matejo, Majdo in Natašo so učenci organizirali zaključno srečanje v okviru nacionalnega bralnega projekta Medgeneracijsko branje z naslovom »Mala medena pravljica«.

Tekom leta so bili učenci 2. razreda vključeni v različne bralne izzive. Pričeli so z akcijo Beremo skupaj, ki je potekala v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja, s katerim so želeli narediti branje bolj vidno. Sledili so mesečni bralni izzivi, kjer so učenci raziskovali svet branja v stripu, ugankah, kvizih, slikopisih, z zvočnicami, pripovedovanji (kamišibiranjem) … Decembra so za svoje bralne prijatelje iz vrtca organizirali prvo čajanko, ki so jo naslovili »Zgodba o prijateljstvu«. Z izvirnim programom so navdušili vrtčevske otroke, vzgojiteljici kakor tudi skupino krajanov. Sledili so meseci posvečeni namiznemu gledališču – kamišibaju. Učenci so izbirali knjige, po njih ustvarjali slikovne predloge – slikovedke, si razdelili vloge, se jih učili, izpopolnjevali in končno s kamišibajem tudi večkrat nastopili v vrtcu in šoli. Mesec maj smo posvetili pripravam za program zaključne čajanke. S številnimi idejami, predlogi smo oblikovali zanimiv in pester program, ki je navdušil zbrane v dvorani kulturnega doma. Tokrat so se učenci še posebej veselili, saj so v živo spoznali učiteljico in avtorico njim zelo ljube knjige Mala medena pravljica go. Janjo Hanjže Brecl in umetnico in ilustratorko pravljice go. Mario Karnar – Lemeshevo. Pogovor z njima je bil navdihujoč. Več o dogajanju na čanjanki si lahko ogledamo v fotoutrinkih z bralnega srečanja.

Ko v roke sežejo g. ravnatelj, umetnica, avtorica knjige, ga. ravnateljica vrtca, knjižničarki mestne knjižnice, vzgojiteljici in ostali prisotni ter s stiskom roke izrečejo iskreno čestitko za izvedbo čajanke, so učenci preprosto veseli; učiteljice pa zadovoljne, saj se je vložen trud z izvedbo čajanke in odzivom publike poplačal.

Ker je ostalo še kar nekaj vprašanj o tem, kako nastaja knjiga, kje avtor dobi navdih, ideje za ustvarjanje …, bomo v novem šolskem letu sledili pobudi učencev, da ponovimo srečanje z avtoricama ilustracij in pravljice, z Mario in Janjo. Naj nas dežela branja še naprej navdušuje za nove in nove bralne podvige.

Zapisali: mag. Majda Tamše Horvat, Mateja Jontes Kavnik in Nataša Knuplež

(Število obiskov 239)