Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tudi na OŠ Podgorje PRI SG
V okviru razširjenega programa (RaP) smo tudi letos obeležili Teden slovenske hrane, ki je potekal od ponedeljka, 17. do nedelje, 23. novembra 2025.
Z geslom: »Moja izbira je slovenska hrana«, smo pričeli z različni ustvarjalnimi aktivnosti, ki smo jih z učenci, ki so vključeni v RaP dejavnosti, izvajali v tednu slovenske hrane vsak dan po koncu pouka. V okviru Učenja učenja smo raziskovali izvor, pomen, smisel lokalno pridelane hrane; raziskovali pomen vsakoletne akcije Tradicionalni slovenski zajtrk (TZS); spoznavali domače kmete, dobavitelje hrane za našo šolo. V sklopu področja Ustvarjam in se igram smo likovno ustvarjali in se igrali različne družabne igre, povezane s slovensko hrano; nekatere igre smo izdelali tudi sami (spomin, človek ne jezi se, iskanje parov). Preko ogleda video gradiv, ki so dostopna na portalu Naša Super Hrana, smo pridobljene informacije povezali v smiselno celoto in tako osmislili naše dejavnosti v RaP-u. Omenjeno smo predstavili v obliki razstave na panojih pred jedilnico šole, s čimer smo pritegnili pozornost mimoidočih.
Z aktivnostmi, vezane na TZS, ki ga po vsej Sloveniji obeležujemo vsak tretji petek v novembru, smo opozorili na pomen zdrave prehrane, lokalno pridelane hrane ter pomen čebelarstva v našem okolju.
Naši učenci so petkov dan (21. 11.) pričeli z značilnim zajtrkom: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vse sestavine so bile lokalnega izvora, kar dodatno poudarja pomen podpore okoliškim kmetom in čebelarjem. Po koncu pouka smo učiteljice RaP-a v jedilnici šole organizirale program za učence razredne stopnje. Ob zvokih harmonike šestošolca Tila Kuzmana je skupina učenk zapela Slakovega Čebelarja. Nato je vse prisotne v jedilnici nagovoril naš izbrani gost. Gostili smo domačina, nekdanjega zelo uspešnega učenca naše šole, danes doktorja znanosti in kmetovalca, gospoda Simona Klančnika. Z zanimivim in nazornim predavanjem je v pogovoru z učenci predstavil domače kmetijske dejavnosti in vseskozi opozarjal na pomen lokalno pridelane hrane. Sledile so različne dejavnosti po razredih. Izbrana skupina učenk 3. in 4. razreda je skupaj s harmonikarjem Tilom izvajala Slakovo pesem še v razredih predmetne stopnje. Odšli so tudi na obisk v sosednji vrtec, kjer so se jih zelo razveselili in bili nad izvedeno pevsko točko zelo navdušeni. Aktivnosti, vezane na TSZ pa smo zaključili s pokušino domačih medenjakov.
Tradicionalni slovenski zajtrk nas vsako leto spomni, da so zdravje, narava in lokalna pridelava vrednote, ki jih moramo negovati.
Zapisale učiteljice v RaP-u: Klavdija Sonjak, Nataša Knuplež in mag. Majda Tamše Horvat






Nedavni komentarji